blogspot visitor

15 november 2013

Ondervoorzitter parlement hangt leuk de racist uit: Martin Bosma in Nederland anno nu

Gevraagd naar zijn mening over het Zwarte Piet-debat, voor de camera van Powned op 9 november, deed Martin Bosma eerst op denigrerende wijze een Surinaamse Nederlander na[1] die een punt maakt van de racistische aspecten van Zwarte Piet (zie video Pauw & Witteman van 13 november vanaf 17:05):
"Die multiculti's schieten altijd meteen in de stress als iemand zegt: 'Ah man dass diskrimmináássie man, dass rassisme!' Dan gaan ze meteen húp".
Over een Zwarte Piet die niet wordt gespeeld door een blanke zegt hij even later (video vanaf 17:35):
"Als het een allochtoon is die cadeautjes komt brengen, dan zeg ik, je moet vaker komen, en als je op 6 december weggaat, dan krijg je helemaal een dikke zoen."
De staat van dit land is dus inmiddels zo, dat de tweede ondervoorzitter van de volksvertegenwoordiging en lid van het Presidium, zonder enige vrees voor reputatieschade, op televisie zwarten belachelijk kan maken en de suggestie kan doen dat het heerlijk zou zijn als ze snel hun biezen pakten na hier hun diensten te hebben verleend.

Laat staan dat hij er rekening mee hoeft te houden dat het parlement zou overwegen zijn bekleding van deze politieke posten ter discussie te stellen, al was het maar voor de bühne.

Het moet allemaal kunnen, is de communis opinio. Wie daartegen protesteert, is een vijand van de vrijheid van meningsuiting.

In het Nederland van nu hoeft niet de en plein public racistische politicus met voorname posities bang te zijn voor repercussies, maar degene die zijn schandalige gedrag publiekelijk hekelt.

Laat dat eens even bezinken[2].

Noten

[1] Bosma is werkzaam geweest voor de Amsterdamse omroep Salto, waar diversiteit hoog in het vaandel staat. Ook is hij betrokken geweest bij Colorful Radio, met voornamelijk allochtonen als doelgroep. Maar volgens toenmalige kennis Anita van der Stap sprak Bosma altijd spottend over "die negers" als het om rapmuziek ging. Wat ze eerst alleen als een geintje beschouwde. Later zegde ze de vriendschap op, omdat Bosma volgens haar maar doorging met grappen over buitenlanders en steeds verbetener werd.
 

Een andere 'grap' van Bosma die alle schijn had van racisme, op een PVV-bijeenkomst naar aanleiding van een vraag uit de zaal over de "rode neuzen" binnen de "linkse staatsomroep", ging zo: "Ik zou die neuzen gaan afhakken. O, ik zie Clairy Polak al liggen..." (video hier).

[2] En de vicepremier weet, over een rapport van de Raad van Europa dat stelt dat Nederland meer moet doen tegen racisme, werkelijk niks beters te debiteren dan dat het politieke klimaat in ons land niet racistisch is: "Je moet terechte kritiek op migratie niet verwarren met vreemdelingenhaat".
Enkele dagen later zou uit een peiling (van EenVandaag) na het bezoek van Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National aan Geert Wilders blijken dat PVV-stemmers positief zijn over hun samenwerking: "De PVV-kiezers maken zich meer zorgen om de invloed van Europa dan om het vermeende[sic] antisemitische karakter van het Front National. Ze vinden het belangrijk dat nationalistische en extreemrechtse partijen hun krachten bundelen in het Europees Parlement: 83 procent is hier voor." Wilders herhaalde tijdens een persconferentie wat hij ook al tegen het Algemeen Dagblag had gezegd: dat hij meer heeft met Front National (en de andere extreemrechtse, racistische partijen waarmee hij wil gaan samenwerken) dan met enige partij in Tweede Kamer.
 

Update 15 november: in een vraaggesprek bij de NOS zegt Asscher vandaag dat hij een langzame evolutie van het sinterklaasfeest voor zich ziet, zoals burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam al heeft bepleit. De zwarte anti-Zwarte Piet-activisten hebben zich echter teleurgesteld getoond over het eerste - inderdaad piepkleine en eigenlijk betekenisloze - stapje dat in Amsterdam concreet is gezet: Zwarte Pieten zonder oorringen.
Transcriptie: Asscher: "Je moet niet onderschatten dat er Nederlanders zijn die het heel kwetsend vinden, die zich soms zelfs vernederd voelen door de figuur van Zwarte Piet. [...] Aan de andere kant moeten we ook niet doen alsof iedereen die dat feest viert, een racist is. [...] De weg is volgens mij, laat het feest bij het volk, ga er niet vanuit de overheid in zitten sturen, maar het zou wel mooi zijn als het feest zich zo ontwikkelt [...] dat iedereen ervan kan genieten. Ik ben enorm geschrokken van reacties die sommige mensen kregen, bijvoorbeeld Anouk had gezegd van mij hoeft dat niet zo, en daarachter komt dan een riool van wel degelijk giftige, racistische reacties. En dat maakt het alleen maar erger." "Dus u hoopt op een langzame evolutie van het sinterklaasfeest". "Ja".
Kortom: Asscher laat het aan het civiele krachtenveld en wil niet dat de politiek er zich mee bemoeit. Daar is wat voor te zeggen - politieke bemoeienis zou zelfs averechts kunnen werken bijvoorbeeld -, maar het heeft ook iets zouteloos en slaps. Je voelt dat dit kabinet er alleen een punt van zou maken als een meerderheid van de bevolking dat zou willen. Maar omdat zwarten hier én de betroffen groep zijn, én veruit in de minderheid, zal het daar nooit van komen. De realiteit is echter wel zoals hij is: ik denk dat de activisten het beste kunnen bouwen aan een maatschappelijk netwerk dat na verloop van tijd voldoende draagvlak zal opleveren voor hoofdzakelijk Pieten met roetvegen en Kleurenpieten - al zal dat in sommige stadjes en dorpen wellicht lang duren of nooit zover komen. Strategisch het verstandigst is natuurlijk om vooral goede betrekkingen op te bouwen met de club die de jaarlijkse nationale intocht van Sinterklaas organiseert en met mensen bij de publieke en commerciële televisiezenders. Als daar Zwarte Piet stap voor stap een metamorfose ondergaat, heeft dit mogelijk zelfs een sterke uitstraling op conservatieve delen van het land, omdat ook daar de kinderen tv kijken.Martijn Koning, Spijkers met Koppen, over Zwarte Piet.


Aanpassing die mooi aansluit bij de traditie: Piet met roetvegen.

Bijlage

Bewijs dat Zwarte Piet is gekoppeld aan ons slavernijverleden en racistische antecedenten heeftTekst van Piet Broos (die veel Sinterklaasverhaaltjes schreef) in een ander boekje: "Nu komt Sal-mi-jakkes, de knecht van Sinterklaas, bij het huis van Pietje Prik. [...] Sal-mi-jakkes rolt verschrikt met zijn grote zwarte ogen. 'Hier vast en zeker heel verschrikkelijk stoute man wonen!' zegt hij in zijn zwarte-pieten-taal. [...] Hij denkt: 'Niets voor paardje klaargezet, dus stoute, héél stoute man!' [...] Met een boos gezicht gluurt Sal-mi-jakkes om de slaapkamerdeur."

Zie ook m'n blognotities:
De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen
Wilders vraagt Marine Le Pen ten dans - het masker valt af

Geen opmerkingen:

Een reactie posten