blogspot visitor

24 november 2013

Fascist Marián Kotleba wint regionaal in Slowakije


Promofilmpje over Marián Kotleba, leider van de fascistische Slowaakse Broederschap. Met muzikale omlijsting door waarschijnlijk een extreemrechts bandje - let ook op het antisemitische element (0:45) en de lange zwarte leren jas (3:38). Het donkergroen dat Kotleba regelmatig draagt, lijkt op dat van de Roemeense Noua Dreaptă (waarmee Kotleba samenwerkt), teruggaand op de beruchte IJzeren Garde tijdens de Tweede Wereldoorlog; ook komt de vlag van de Tsjechische Arbeiderspartij (met letters DS) voorbij.

Extreemrechts wint in Slowakije
NOS, 24 november 2013

Doodeng. Een van de acht regio's in Slowakije krijgt een fascistische gouverneur. Marián Kotleba draagt vaak het embleem van de fascistische Slovaakse Broederschap (Slovenská pospolitosť). Hij ziet eruit als een commando of paramilitair. Google wijst uit dat Kotleba inderdaad verbonden is aan de Broederschap. Volgens de extreemrechtse site Rechts Actueel en de wikipedia is hij de leider; Rechts Actueel beweert:
"De voorbije jaren organiseerde hij [...] het verzet tegen [...] de criminaliteit en de maffiapraktijken van Roma-clans, die net als in West-Europa ook in Oost-Europa vreselijk huishouden. Bij recente verkiezingen voor het gouverneurschap versloeg hij de socialistische kandidaat met 55% van de stemmen. Hopelijk een voorafname van de rechtse vloedgolf die volgend jaar bij de Europese verkiezingen op komst is."
De Slowaakse Broederschap werkt(e) samen (zie ook een eerdere blog) met huiveringwekkende hard-core fascistische partijen als Gouden Dageraad (Χρυσή Αυγή, Chrisi Avgi), Russky Obraz (Русский Образ), de Tsjechische Arbeiderspartij (Dělnická Strana, DSSS), het Roemeense Nieuw Rechts (Noua Dreaptă), de Deense Partij (Danskernes Parti) en het Servische СНП 1389 - mogelijk zijn er via de laatstgenoemde groepering contacten (geweest) met Poetins Antifascistische Jeugdbeweging De Onzen (Nasji, Наши).

Verder werkt(e) de Broederschap in de fascistische alliantie European National Front, naast Gouden Dageraad, onder meer samen met Falange (Spanje), Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), het Italiaanse Nieuwe Kracht (Forza Nuova), de Portugese Nationale Vernieuwingspartij (Partido Nacional Renovador), de Bulgaarse Nationale Alliantie (Български Национален Съюз - Начало) en Nationale Herleving Polen (Narodowe Odrodzenie Polski, NOP).

Volgens Associated Press was Kotleba voorzitter van de inmiddels verboden neonazistische 'Nationale Saamhorigheid Partij' en heeft hij zijn sympathie uitgesproken voor de Slowaakse nazi-vazalstaat in WOII. Dit is verwarrend, omdat
pospolitosť naast 'broederschap' ook 'saamhorigheid' kan betekenen; maar de Pospolitosť is volgens de wikipedia weer legaal actief na een tijdelijk verbod. [einde toevoeging]

Wikipedia:

"Slovenská pospolitosť is opgericht in 1996 om lokale extreemrechtse groepen te verbinden en onder een kordater leiderschap te brengen. De partij is verwant met de Internationale Derde Positie [teruggaand op Mussolini; K] [...] Marián Kotleba is aangeklaagd wegens oproepen tot haat en het eindigen van toespraken met de kreet "Na stráž!", een frase gebruikt door de fascistische Hlinka Garde [1938-1945]. De aanklacht werd later ingetrokken omdat het niet bewijsbaar was dat de frase op zichzelf de promotie van fascisme inhoudt. De Amerikaanse ambassade in Bratislava karakteriseerde de activiteiten van de groep als 'herinnerend aan de fascistische staat tijdens de oorlog en intolerantie propagerend jegens etnische en religieuze minderheden'."
Men begint steeds meer het gevoel te krijgen dat droge politicologen als Cas Mudde de plank misslaan met hun stelling dat extreemrechts in Europa sinds het haperen van de economie over de hele linie niet aan kracht wint.

Ondertussen in Nederland

Het is naargeestig en veelzeggend dat Geert Wilders al negen jaar persoonlijke beveiliging nodig heeft en privé moet leven als een soort onderduiker in eigen land. Maar het is ook erg - een teken van Wilders' voortgaande en zorgwekkende radicalisering en ontsporing - dat hij dit trieste jubileum deze maand breed uitmeet op de genocide-blog Gates of Vienna. Daar heeft hij zijn hysterische artikel "Hijs de vlag van waarheid en bevrijding", met de zin "De islam is een leugen, Mohammed een crimineel, de Koran is vergif" op moment van dit schrijven laten publiceren in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Zweeds. Zonder twijfel welbewust, want onderaan het stuk op de PVV-site verwijst hij naar Gates of Vienna [screenshot]. 

Illustraties rechtsboven (tegen de klok in): Slowaakse Broederschap, Hlinka Garde, Roemeense IJzeren Garde en Nieuw Rechts

Dit artikel is aangevuld in de loop van 24 november 2011

Zie ook (deels later toegevoegd):

5 Photos That Show Europe's Neo-Nazi Problem is Alive and Well
Door Brian Principato, PolicyMic, 25 december 2013

EU rights agency decries ‘mainstreaming’ of extremism in Hungary, Greece
Door Sam Sokol, The Jerusalem Post, 23 december 2013

From Dieudonné to Nicolas Anelka: Hands signal new French race row [c.q. anti-semitisme; K]
Door John Lichfield, 28 december 2013

15% of Bulgarians tell pollsters they approve of violence against foreigners amidst concern over far right 'militias' 
Novinite, 22 november 2013 

Neo-Nazi wins regional election in Slovakia 
The Washington Post, 24 november 2013 

Right-wing extremists [DSSS] and opponents gather in Prague
Prague Daily Monitor, 18 november 2013


Bulgarian fascists run nightly patrols targeting immigrants 
Libcom, 17 november 2013

Video: Protesters Light Rainbow Structure on Fire in Poland
Door Jason St. Amand, Edge on the Net, 15 november 2013


Budapest City Council [Fidesz en Jobbik] Bans Homeless From Public Areas
XpatLoopk, 15 november 2013


Bulgarians Alert Chief Prosecutor over Brand New Neo-Nazi Party
Novinite.com, 13 november 2013 


The Bulgarian Golden Dawn: Nationalists Launch Attacks Against Syrian Refugees - report
StandartNews, 9 januari 2014

Ruling Party Wins Slovakia's Election, Neo-Nazis Gain Seats
AP / New York Times, 6 maart 2016

[..] Most notably, the neo-Nazi People's Party - Our Slovakia, got 8 percent, or 14 seats.
Party chairman Marian Kotleba was chairman of the banned neo-Nazi Slovak Togetherness-National Party, which organized anti-Roma rallies and expressed sympathy for the Slovak Nazi-puppet state during World War II.

En m'n blognotities: 
PVV draagt prinsenvlag van neonazi's parlement in
Antisemitisme van Wilders' nieuwe vriend Strache
Donner ruikt niet de stront waar hij zelf in staat
Neonazi's slaan immigrant dood in Kaufbeuren (Beieren)
Waarom de 'identitairen' neofascisten zijn, beste Joost Niemöller
Irakese immigrant vermoord in Athene; extreemrechts motief waarschijnlijk 
Winst Griekse neonazi's past in griezelige trend 
Griekse Gouden Dageraad is echte nazi-partij - memo voor de pers
Doodsbedreiging Xenia Kounalaki: waar blijft de EU?  

Breivik, kruisridders en English Defence League 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten