blogspot visitor

17 september 2012

Iraanse ayatollah verhoogt prijs op hoofd Rushdie

Trouw bericht (eerder hier) dat volgens de leider van de 15 Khordad Foundation, ayatollah Hassan Saneii, de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' nooit zou zijn gemaakt, als moslims de fatwa van ayatollah Ruhollah Khomeini om Salman Rushdie te vermoorden, zouden hebben uitgevoerd. Hij stelt de persoon die Rushdie alsnog doodt een beloning van ongeveer 2,5 miljoen euro in het vooruitzicht. Veelzeggend dat de regering van Iran deze organisatie niet verbiedt. Helaas is de poging van extreemrechts om door middel van genoemde film de polarisatie te doen oplaaien, geslaagd. Met 'dank' aan de grotesk overtrokken, deels stuitend gewelddadige reacties van islamisten. De hernieuwde Iraanse doodsbedreiging van een schrijver in het Westen vormt een provocerend, verwerpelijk en gevaarlijk dieptepunt. Het spook van een fascistoïde politieke islam met wereldwijde tentakels, opgeroepen door Khomeini in de jaren tachtig, wordt zo unverfroren weer uit de kast gehaald.

Keerzijde: extreemrechtse hetze

De maker, pseudoniem Sam Bacile, van 'Innocence of Muslims' (screenshot Youtube-video rechts), Nakoula Basseley Nakoula (foto hier), is een crimineel die vele schuilnamen gebruikt. En de producer van het stuntelige en hatelijke filmpje is Joseph Nasralla Abdelmasih, een anti-islamitische koptische christen uit Egypte. Abdelmasih sprak, evenals Geert Wilders, op een bijeenkomst van Pamela Geller, beroepslasteraar en bondgenoot van Wilders, tegen de bouw van een  - wel terecht omstreden -  islamitisch centrum annex moskee in de buurt van Ground Zero. Toegevoegd 9-2012: Een actrice die speelt in het filmpje heeft Nakoula aangeklaagd: ze zegt dat ze erin is geluisd, omdat het verhaal zou gaan om een avontuur in de woestijn en de anti-Mohammed teksten later zijn ingesproken. Ze is inmiddels met de dood bedreigd. Het tot neocon-spreekbuis afgetakelde achtuurjournaal werkt mee aan de valse opzet door de veroordeling van de gewelddadige reacties in islamitische landen door EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz weg te knippen uit een persconferentie, zodat het leek dat Schulz alleen de makers van het filmpje veroordeelde - waarna Geen Stijl en De Telegraaf dit van de daken gingen schreeuwen. Schulz' reactie is slap en overdreven diplomatiek, maar niet wat de ultrarechtse pers er van wil maken. [einde toevoeging]
Wilders heeft inmiddels op zijn eigen site een link naar het filmpje gezet. Ik sluit bepaald niet uit dat Geller en Wilders achter de schermen betrokken zijn geweest bij de totstandkoming ervan; zeker is dat het uitzoeken waard. Niet dat ik wil suggereren dat zulks 'verboden had moeten worden' of dat het filmpje alsnog bijvoorbeeld van Youtube moet worden gehaald, zoals de Amerikaanse regering tot nu toe tevergeefs heeft verzocht. Wel dat het relevant is om precies te weten welke belangen en figuren zitten achter het moedwillig en nodeloos uitlokken van voorspelbare woede onder moslims. Vrijheid van meningsuiting is een kostbaar goed, maar kan op een platte en agressieve manier worden misbruikt. Verbieden daarvan is geen goede weg, zolang niet wordt opgeroepen tot geweld en er geen sprake is van racistische discriminatie; maar het bekritiseren en journalistiek grondig onderzoeken van evident haat zaaiende pogingen om tegenstellingen te laten escaleren, is belangrijk.

Zie ook: 

The Satanic Verses controversy
Wikipedia - let op de al eerder kwalijke rol van Hassan Saneii 

‘I Am Nakoula’: Anti-Islam Moviemaker Now Cult Hero
Door Noah Shachtman, Wired Danger Room, 28 september 2012 

Anti-islamfilm wakkert het geweld slechts aan
Door Monique Samuels (koptisch christelijke politicoloog en schrijfster), Trouw Opinie, 20 september 2012

Salman Rushdie Death Fatwa: Iran Adds To Reward For Author's Killing
Door Nasser Karimi, Huffington Post, 16 september 2012

Rushdie slams anti-US attacks
Iafrica.com, 17 september 2012

Hezbollahleider roept op tot aanhoudende protesten
Nu.nl, 17 september 2012

Zie ook Haaretz: 'De wereld moet weten dat onze woede niet voorbijgaat, maar het begin is van een serieuze beweging die op het niveau van de 'moslim-natie' [wat de spreker precies bedoelt, is me niet duidelijk; K] zal doorgaan de profeet van allah te verdedigen', aldus Hassan Nasrallah.


Al-Qaida dreigt met aanslagen op diplomaten VS [wegens de film 'Innocence of muslims']
Trouw, 18 september 2012
 

Frans weekblad [Charlie Hebdo] publiceert Mohammed-prenten
Trouw, 18 september 2012
 

'Morgen zijn tekeningen van varkens ook taboe'
Door Kleis Jager, Trouw, 20 september 2012

[Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier en de hele ploeg van het blad Charlie Hebdo verdienen alle steun en beveiliging; schandalig dat het vorige redactiekantoor november vorig jaar is verwoest door een brandbom (naar aanleiding van een editie over de Arabische opstand) en dat 'Charb' en tekenaar Lutz sindsdien moeten worden beveiligd. Terecht is Charbonnier kwaad op minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius, die het blad heeft gewaarschuwd geen olie op het vuur te gooien; K]

Egypte gaat makers anti-islamfilm vervolgen
Trouw, 18 september 2012 

[Egypte:] Zes jaar cel voor beledigen islam en president
Trouw, 18 september 2012 

Salafisten
Door Ephimenco, Trouw, 18 september 2012


Ephimenco hekelt terecht dat salafisten tijdens demonstraties in Amsterdam tegen het anti-islamfilmpje de leus riepen: 'Obama, Obama, we are all Osama!' - die trouwens al klonk uit de kelen van reli-fascisten in islamitische landen als Tunesië en Egypte.  En foto's droegen van Mohammed B. met de tekst: 'We are all Bouyeri'. Stel je voor dat extreemrechtse lieden tijdens een protest borden zouden ophouden met een portret van Anders Breivik, schreeuwend: 'We are all Breivik!', schrijft Ephimenco, zich retorisch afvragend of de burgemeester van Amsterdam dit eveneens zou toestaan.
Inderdaad, terechte opmerking. Of wat zou Van der Laan doen als extreemrechts zou scanderen: 'Netanyahu, Netanyahu, we are all Hitler!' Evenmin ingrijpen? De boodschap van de salafisten is klip en klaar: wij zijn bereid tot terrorisme. Daarmee overtreden ze Artikel 137d van het Wetboek van Strafrecht: dreigen met geweld[*] mag niet. De politie had de overtreders moeten arresteren. En Van der Laan zou bij een volgende aanvraag voor een demonstratie duidelijk moeten maken: jullie gaan de bak in zodra je je niet houdt aan de wet terzake.

Krant moet grens stellen aan column [die geweld goedpraat]
Door Wouter Beekers, Trouw Opinie, 22 september 2012

Beekers is terecht verontwaardigd dat Trouw een column heeft geplaatst van ene Nuweira Youskine (een dom, agressief en zelfingenomen typje), die schrijft dat ze iemand die doelbewust 'mijn profeet en mijn God' beschimpt en vernedert, 'met liefde' een 'stomp op de neus' verkoopt. En dat de rellen in islamitische landen, voor zover die de 'belediging van de profeet Mohammed' betroffen, 'helemaal zo gek nog niet' waren.
Zie ook de column van Ephimenco. 

Minister biedt 100.000 dollar voor dood filmmaker
Trouw, 22 september 2012

[Later heeft de Pakistaanse regering zich van deze actie gedistantieerd; of de minister (van spoorwegen) moet vertrekken, wil men echter nog niet zeggen...; K] 

Al-Qaeda wil jihad om anti-islamfilm
Nu.nl, 13 oktober 2012 

Moslimlanden [waaronder Turkije] gaan VN vragen om verbod op blasfemie
Trouw, 25 september 2012 

Wereldberoemde pianist voor rechter [in Turkije] wegens blasfemie
Trouw, 18 oktober 2012 

Acht mensen in Egypte [bij verstek] ter dood veroordeeld voor betrokkenheid anti-islamfilm
Trouw, 28 november 2012


Na doodvonnis wegens anti-islamfilmpje bleef het verbazingwekkend stil in het Westen
Door Eildert Mulder, Trouw, 4 december 2012 


Grootmoefti Egypte keurt doodstraf makers anti-islamfilm goed
Door Robin de Wever, Trouw, 30 januari 2013

En m'n blognotities:
Tom Holland maakte film over islam en wordt bedreigd
Iran: executie islam-verlater Nadarkhani dreigt
Irans goede voornemen: vaker de doodstraf
Moslimprediker: doodstraf voor afvalligen is 'wijsheid'
Iran gaat jongeren islamitisch hersenspoelen

Noot

[*] Volgens de letter van de wet: aanzetten tot haat of gewelddadig optreden tegen mensen wegens bijvoorbeeld hun levensovertuiging wordt bestraft.

Foto rechtsboven: demonstratie mogelijk in India of Pakistan kort na de fatwa van Khomeini tegen Rushdie. De bron heb ik ondanks enige moeite niet kunnen achterhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten