blogspot visitor

22 september 2012

Futuristen US-army: Facebook en atoombom op één lijnAir Force Video Compares Facebook, iPhone to Atom Bombs
Door Benjamin Plackett, Wired Danger Room, 21 september 2012

De strekking van de video is dat de komst van Facebook en andere internet-technologie evenzeer onverwachte en kolossale gevaren met zich meebrengt als de uitvinding van allerhande wapentuig in het verleden - en dat bedreigingen zich bovendien in een steeds sneller tempo ontwikkelen.

Hierbij moet je natuurlijk zwaar in gedachten houden, dat de makers van de video er alle belang bij hebben om die risico's vet aan te zetten, om de geldstromen in hun richting verder te bevorderen. Daarnaast ontgaat het ze waarschijnlijk dat ze zelf een essentieel en destructief deel zijn van het probleem.

Het is overigens een in dit verband wel opmerkelijk feit dat de vroegste fundamenten van het internet zijn gelegd als een poging een communicatie-netwerk te bouwen dat bestand zou zijn tegen een aanval met een atoombom - zie het artikel 'What Do the H-Bomb and the Internet Have in Common?' in Wired. De briljante oplossing van wiskundige Paul Baran: laat de ene verbindingskabel waarlangs een complete boodschap wordt verzonden als het ware 'van tevoren al exploderen' in een netwerk van talloze draadjes waarlangs de boodschap in fragmenten langs vele kronkelpaden wordt getransporteerd. Wat als het ware al in stukken ligt kan heel moeilijk kapot worden gebombardeerd. Zeg maar een vorm van 'technologische oosterse vechtsport': anticiperend gebruiken van de beweging van de aanvaller.

En een trieste werkelijkheid is dat bestuurders bij openlijke oproepen tot vandalisme en geweld, zoals 'Project X Haren' en nu 'Project X Gouda'[*], bijna geen andere keuze meer hebben dan het leger [link toegevoegd 27-9-2012]  in te zetten om grootschalige vernielingen en op den duur naast gewonden ook doden, te voorkomen.

Curiosum toegevoegd 9-1021: 

Rabbijnen roepen op tot iPhoneverbranding
Trouw, 24 september 2012

Noot

[*] De uitnodiging voor Project X Gouda, die al 20.000 mensen had bereikt, is inmiddels weggehaald. Nu maar hopen dat een andere idioot het niet overneemt.

Zie ook m'n blognotities:
Facebook: mensonwaardig of mensvormig?
Gevaar Facebook-mob op feest van meisje in Nederlands dorp
Leidt Web 2.0 tot beangstigend collectivisme?
Internetrages escaleren: gek doen op levensgevaarlijke hoogte
VS: tieners die bejaarde treiterden nu zelf bedreigd
Beeldschermcultuur verzwakt mogelijk empathie
De iPad, Dalí en de grote metamorfose

Geen opmerkingen:

Een reactie posten