blogspot visitor

06 september 2012

Europese imams en rabbijnen willen samenwerken

Door Robin de Wever, Trouw, 6 september 2012

De Wever bericht dat tientallen imams en rabbijnen uit achttien landen zich scherp en publiekelijk willen gaan uitspreken tegen religieuze leiders die kwaad spreken over andersgelovigen. Dat hebben ze via Reuters gezamenlijk naar buiten gebracht.
Het wordt uit het verslag niet duidelijk of ze dit ook zullen doen als 'ongelovigen' of 'afvalligen' het mikpunt zijn.

Ik ben zeer benieuwd - en voorlopig sceptisch - of we komende tijd imams luid en duidelijk figuren als Salah Soltan, Salman al-Awdah en Haitham al-Haddad zullen horen veroordelen. Hetzelfde geldt voor rabbijnen ten aanzien van de toenemende censuur door ultraorthodoxe Joden (Haredim) in met name Jeruzalem.

Verder voelen de joodse en islamitische religieuze leiders zich vaak in hetzelfde schuitje zitten, bijvoorbeeld wat betreft het rituele slachten en de besnijdenis.
Ze willen zich samen sterk maken om deze vormen van middeleeuwse kinder- en dierenmishandeling te vrijwaren van wettelijke verboden. Te hopen valt dat ze op geduldige maar vastberaden tegenstand van verlichte juristen en verstandige politici zullen stuiten, die stapje voor stapje zullen doorgaan weerloze schepsels - dieren en kinderen - te beschermen tegen de door waanideeën ingegeven grove en nodeloze schendingen van hun lichamelijke integriteit, waardoor ze letterlijk en fysiek onomkeerbaar worden ingelijfd in een cultureel systeem. En natuurlijk geldt dit net zo goed voor het besnijden van kinderen om andere redenenen, zoals in bijvoorbeeld Amerika nog steeds veel gebeurt. Men moet van kinderen afblijven en mensen laten beslissen over dergelijke ingrepen als ze volwassen zijn en in alle vrijheid zelf kunnen kiezen en beschikken over hun eigen lijf.
Tegelijkertijd moet er veel meer werk worden gemaakt van het aanpakken van de bio-industrie en van kindermishandeling in het algemeen.

Wel wijzen de imams en rabbijnen er zeer terecht op dat extreem rechts het, met name aan de randen van Europa, steeds brutaler en gewelddadiger gemunt heeft op zowel joden als moslims. Daar zou de politiek, zeker ook de EU, veel meer tegen moeten ondernemen, vind ik met de opstellers van deze petitie.

Best kans dat christelijke leiders zich bij vergelijkbare initiatieven gaan aansluiten, bijvoorbeeld op het vlak van het kuisen van de publieke ruimte (geen godslastering, geen aanstootgevende taal en beelden enzovoorts).

Wie niks moet hebben - zoals nota bene de theoloog H.M. Kuitert - van godsdienstige inmenging bij wat in de burgermaatschappij wel mag en wat niet - speciaal in de openbare ruimte en de publieke zaak - kan alleen maar gemengde gevoelens hebben bij dit soort krachtenbundelingen van leiders van diverse religies. 

Zie ook:

Euro imams, rabbis pledge zero tolerance for hate preachers
Door Tom Heneghan and Nicholas Vinocur, Reuters, 5 september 2012 

Should circumcision be outlawed? 'Intactivists' think so
Door Zosia Bielski, The Globe and Mail, 13 januari 2011

Bay Area Intactivists
Actiegroep tegen besnijdenis, ook van jongens

En m'n blognotitie:
Rechter: besnijdenis jongetje is mishandeling
Beelden van vrouwen taboe op bussen Jeruzalem
Schoolmeisje bespuugd door orthodoxe Joden
Veel jonge moslims blijven extremisten adoreren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten