blogspot visitor

23 april 2012

'Tienduizenden britse vrouwen verminkt door besnijdenis'

Trouw, 23 april 2012

Disclaimer: bij 'onderzoek' door een blad als The Sunday Times moet je wel uiterst sceptisch zijn. Dat meisjes in Engeland het slachtoffer worden van besnijdenis, soms door medisch personeel, lijkt aangetoond (verborgen camera); maar het aantal gevallen is kwestieus.

Meer over de strijd van Waris Dirie:

'Everyone to be enlightened about the status of genital mutilation: not culture, but torture'
The Desert Flower Foundation

Waris Dirie was born into a nomad family living in the Somali desert near the border to Ethiopia in 1965. At the tender age of five, she was forced to undergo the inhuman procedure of female genital mutilation. This horrible tradition is still practiced in many countries around the world today – by both by Moslems and Christians. According to records kept by the United Nations more than 8000 girls become victims of this heinous crime every day.
Desert Flower: boek | film

Desert Flower: Female Genital Cutting
Door My Fatt Journey, 27 april 2012

Top UN officials call for abolishing female genital mutilation
UN News Centre, 6 februari 2011

---

Zie ook deze video van de islamitsche extremist Haitham al-Haddad van een Britse sharia-rechtbank, waarin hij - al herinnert hij eraan dat de praktijk verboden is in de UK - betoogt dat een 'lichte' vorm van vrouwenbesnijdenis volgens diverse 'geleerden' een goede zaak is en volgens een bepaalde overlevering zelfs door de profeet Mohammed zelf zou zijn aanbevolen.

Overigens is volgens meer verlichte moslims vrouwenbesnijdenis geen (van oorsprong) islamitisch gebruik. Inderdaad komt het ook voor onder christenen (voor zover ik kan nagaan overigens alleen in Oost-Afrika) en bestond de gewoonte al voordat de islam werd gesticht. De praktijk is waarschijnlijk ooit begonnen in Egypte. In dat land is het inmiddels officieel verboden, maar wordt het oogluikend nog op grote schaal toegestaan: volgens een rapport van UNICEF uit 1995 is 97% van de vrouwen in het land besneden. In Oslo sprak (in november 2011) een groep islamitische religieuze voorlieden een fatwa uit tegen vrouwenbesnijdenis. 

Later toegevoegd: 

UN committee calls for ban on female genital mutilation
The Guardian / Associated Press, 27 november 2012

Besnijdenis vrouwen voor het eerst veroordeeld in resolutie VN
Trouw, 27 november 2012

30.000 besneden vrouwen in Nederland
Trouw, 6 februari 2013

Foto bovenaan: mes gebruikt voor vrouwenbesnijdenis
(bron UN News Centre)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten