blogspot visitor

28 oktober 2010

Franse moslims stellen steeds meer religieuze eisen aan openbare scholen

Door Tom Heneghan, Reuters, 25 oktober 2010

De Hoge Raad voor Integratie (HCI) in Frankrijk schrijft in een rapport (officiële publicatie verwacht in november) dat moslimouders en -kinderen steeds meer religieuze eisen stellen aan scholen. Zo protesteren immigrantenkinderen bij lessen over de holocaust, de kruistochten of de evolutietheorie en eist men halal-etenswaren ook als er andere alternatieven worden geboden voor bijvoorbeeld producten met varkensvlees. De HCI wijst erop dat door het inkopen van halal-voedsel scholen zouden meebetalen aan het certificeringssysteem daarvoor, hetgeen in strijd is met het neutrale karakter van het staatsonderwijs en daarom niet aan de orde is en zo behoort te blijven.

Tijdens de Ramadan worden leerlingen die daaraan niet meedoen, soms lastiggevallen. Er zijn moslimsjongens die openlijk Franse waarden verwerpen en die op school goed presterende meisjes 'collaborateurs' van de 'vieze Fransen' noemen. Ook komt het voor dat moslimsmeisjes niet willen meedoen met gymnastiek of zwemmen samen met jongens.

Volgens het het HCI-rapport wordt het 'steeds moeilijker voor leraren om weerstand te bieden aan de religieuze druk'. Cijfers over de aangegeven ontwikkeling bevat het rapport niet. HCI-directeur Patrick Gaubert stelt dat het tot de kern van de politieke uitdagingen van Frankrijk behoort dat immigrantenkinderen zich aanpassen aan het onderwijs zoals dat in Frankrijk van staatswege wordt ingericht.

Zie ook:

Un rapport souligne les difficultés de l'école à intégrer les enfants de l'immigration
AFP / Le Monde, 24 oktober 2010

Eerder HCI-rapport (september 2009): Etudes et intégration faire connaître les valeurs de la République (PDF)

Alle HCI-rapporten

En zie:
'Migrantenkinderen hebben het hier voor het zeggen (reportage over Duitse school)
'Stomme blonde': meisje mishandeld vanwege haarkleur
Meisjes in immigrantenwijken verven haar zwart uit angst te worden uitgescholden
Duitse kinderen in Berlijn gediscrimineerd en gepest door migrantenkinderen
Immigrantenwijken: recht van de sterkste telt steeds meer
Het antwoord van 'links' op Wilders - een gratis advies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten