blogspot visitor

20 juni 2010

'Giftigste bedrijdingsmiddel op aarde' goedgekeurd voor de aarbeienteelt in AmerikaDoor Malia Wollan, The New York Times, 18 juni 2010

Volgens een wetenschappelijke beoordelingscommissie die op 17 juni uitspraak deed, is de beslissing van de staat California om een nieuwe pesticide voor de aarbeienteelt, methyljodide, toe te laten, gebaseerd op ondeugdelijk onderzoek.

Professor John Froines van de faculteit Health Sciences van de Universiteit van California, stelt dat methyljodide zonder twijfel een van de giftigste bestrijdingsmiddelen ter wereld is.

Eenmaal in het milieu terechtgekomen, dragen neurotoxische stoffen als methyljodide bij aan ontwikkelingsstoornissen van het zenuwstelsel, die kunnen leiden tot leerproblemen, gedragsstoornissen, autisme-achtige afwijkingen en ADHD, stelt dr. Slotkin, die deze ziekteverschijnselen een 'stille pandemie' noemt.

Methyljodide wordt ook wel joodmethaan genoemd. Volgens de wikipedia komt het overigens in kleine hoeveelheden vrij op rijstplantages. Op internet vind ik op moment van dit schrijven geen aanwijzingen dat de stof in de Europese aardbeienteelt (legaal) wordt toegepast.

Zie ook:

Strawberries Can Give You Cancer? Poison Gases Being Used to Grow Crops
By Jill Richardson, Alternet, June 22, 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten