blogspot visitor

24 februari 2009

Waarom ons economische systeem ineenstortDit lange maar interessante artikel, Meltdown and Bailout: Why Our Economic System Is on the Verge of Collapse (Joshua Holland, AlterNet, September 22, 2008) maakt aannemelijk dat de diepe oorzaak van de huidige financieel-economische crisis is: een veel te klein rijk deel van de wereldbevolking bezit het kapitaal en de ultraproductief geworden fabrieken - waarin de loonarbeiders in met name China en Azië werken tegen bijna hongerlonen - om veel meer gebruiksgoederen te maken dan kunnen worden gekocht door henzelf en het overgrote arme deel van de wereldbevolking, mede doordat de lonen, ook in de VS, werden afgeknepen.

Kortom: er zijn veel te veel onderbetaalde mensen om de enorme output van het kapitalistische productiesysteem te kopen. Het adagium van Ford, dat elk van zijn fabrieksarbeiders een T-fordje moest kunnen aanschaffen, is al decennia lang verlaten. Daardoor was er op de financiële markten niet veel rendement meer te halen op normale investeringen (in nog meer productiecapaciteit) en is men allerlei 'financiële investeringsproducten' gaan 'fabriceren' die niet gebaseerd zijn op werkelijke plus waarschijnlijke productie & verkoop-en-afbetaling =>winst maar op absurd vergezochte eventuele, onwaarschijnlijke productie & verkoop-en-afbetaling => 'winst' tussen aanhalingstekens, dat wil zeggen op luchtbellen. Dit moest wel vroeg of laat in elkaar klappen.

Zie ook:
The Spectacular, Sudden Crash of the Global Economy (Joshua Holland, Alternet, 24 februari 2009)
Soros: No Bottom for Financial 'Collapse' (22 februari 2009)
Kredietcrisis en inflatiespook (30 januari 2009)
Debt is the new American Dream (november 2007)
M'n eerste blognotitie over nakende financiële crisis: Amerika financieel op instorten? (maart 2007)

Bovenste en onderste illustratie: schilderijen van Tjebbe Beekman, respectievelijk Wistful Repetition (2006) en Control Room (2008). Zie ook Stock Exchange (2008). Illustratie midden: (gespiegelde) foto van productiehal (textiel) in China, fotograaf Edward Burtynsky, foto geplukt uit dit artikel van een blogger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten